Svetovni dan zdravja – “Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj” – 7. april

7. aprila obeležujemo 66. Svetovni dan zdravja, ki je posvečen sladkorni bolezni. Letošnje globalno geslo je »Beat diabetes«, slovensko geslo pa je »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«.
Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostosti, zahtevne in kompleksne obravnave ter težkih posledic predstavlja velik zdravstveni izziv za vse nas.

Leta 2012 je bila sladkorna bolezen neposredni vzrok za 1,5 milijonov smrti, po napovedih SZO pa naj bi ta postala 7. glavni vzrok smrti na svetu. 

Vzrokov globalnega povečevanja sladkorne bolezni (predvsem tipa 2) je več,  tesno pa so povezani s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu (povečevanje telesne teže in pomanjkanje gibanja).

Sladkorna bolezen se vse pogosteje pojavlja tudi v Sloveniji – od leta 2010 do 2014 se je število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila, povečalo za 12,5 %, tako da je leta 2014 zdravila za zniževanje krvnega sladkorja pri nas prejemalo že 104.550 bolnikov.

sladkorna

Z aktivnim in zdravim življenjskim slogom lahko preprečimo pojav sladkorne bolezni tipa 2, oziroma jo odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje.

Kljub zdravemu življenjskemu slogu pa obstaja verjetnost, da oseba zboli za sladkorno boleznijo tipa 2. Zato je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje bolezni in njeno takojšnje zdravljenje, saj lahko na ta način sladkorno bolezen uspešno obvladujemo.

Več o sladkorni bolezni si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.