Prihajajo vroči dnevi!

Prihaja obdobje sončnega in vročega vremena, kar pa ima lahko številne negativne posledice za zdravje, še posebno za občutljivejše skupine prebivalstva, kot so starejši, otroci in bolniki. Ogroženi so tudi delavci, ki so pri svojem delu izpostavljeni vročini.

Slovenijo je že zajel prvi letošnji vročinski val. Zunanja temperatura se je povzpela nad 30°C. Vročina v okolju ima lahko številne negativne posledice za zdravje, še posebno za občutljivejše skupine prebivalstva – starejši, otroci in bolniki s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, z duševnimi motnjami in negibni.

Ogroženi pa so tudi delavci, ki so pri svojem delu izpostavljeni vročini. Ko se v delovnih prostorih temperatura dvigne nad +28 °C, kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec v tem času zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter v zvezi s tem sprejemati določene ukrepe.

Običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, zato se delodajalec lahko poslužuje tudi začasnih ukrepov, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur.

Več informacij o vplivu visokih temperatur na delazmožnost in o potrebnih ukrepih za varovanje zdravja delavcev v primeru visokih temperatur okolja pa najdete na tej povezavi.