Svetovni dan hipertenzije – 17. maj

17. maja obeležujemo Svetovni dan hipertenzije, katerega namen je ozaveščanje ljudi o krvnem tlaku ter pomenu zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju in zdravljenju zvišanega krvnega tlaka. Tema letošnjega svetovnega dneva je »Spoznaj svoje številke – poznaj svoj krvni tlak«. Na pobudo Sekcije za arterijsko hipertenzijo Slovenskega zdravniškega društva bodo v organizaciji zdravstvenih domov po Sloveniji od 17. do 24. maja 2016 potekale meritve krvnega tlaka in ozaveščanje o preprečevanju in obvladovanju arterijske hipertenzije. Obiščite svoj ZD in si tudi vi izmerite svoj krvni tlak!

Visok krvni tlak ali hipertenzija je poleg prevelike vsebnosti maščob v krvi ena najpogostejših zdravstvenih težav tudi med prebivalci Slovenije. Pred dobrimi desetimi leti je imelo pri nas zvišan tlak okrog 40 odstotkov odraslih prebivalcev, samo nekaj let pozneje pa kardiologi ugotavljajo, da jih je verjetno že polovica. Zato ni presenetljivo, da  je tudi največ prezgodnjih smrti posledica previsokega tlaka in vsebnosti maščob v krvi.

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na stene žil, ko teče po njih. Pri povečanih telesnih naporih ali pa, kadar je človek v stresu, je normalno, da se krvni tlak poviša. Kadar pa je tlak povišan brez kakšnega posebnega razloga, je to znak, da gre za hipertenzijo. Po priporočilih naj krvni tlak ne presega 135 mm Hg sistoličnega (zgornjega) tlaka, ter 85 mm Hg diastolničnega (spodnjega) tlaka. Z leti tlak nekoliko naraste, toda če vam bodo namerili več kot 140 zgornjega in 90 spodnjega tlaka, pomeni, da imate tlak povišan.

Na visok krvni tlak in naraščanje krvnega tlaka s starostjo pomembno vpliva nezdrav življenjski slog, kot so: prekomerno uživanje soli, nezadostno uživanje zelenjave in sadja, čezmerno uživanje alkohola, prekomerna telesna masa in debelost ter nezadostna telesna dejavnost. Zato je zdrav življenjski slog zelo pomemben v preprečevanju zvišanega krvnega tlaka.

Več o hipertenziji si lahko preberete na spletni strani NIJZ.