SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2017 – SPREGOVORIMO O DEPRESIJI

Letošnji 7. april – svetovni dan zdravja je usmerjen v ozaveščanje o depresiji in ga Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) obeležuje pod sloganom “Spregovorimo o depresiji.”

Število ljudi z depresijo po vsem svetu strmo narašča. Glede na študijo SZO je leta 2015 za njo trpelo približno 322 miljonov ljudi, kar je 4,4 odstotka svetovnega prebivalstva oz. 18 odstotkov več kot deset let poprej. Tudi v Sloveniji je v zadnjem letu v porastu število predpisanih antidepresivov in število obiskov z diagnozo reakcije na hud stres.

Kaj je depresija?

Depresija ni značajska šibkost ali pomanjkljivost, je bolezen, ki lahko prizadene vsakogar – otroke, mladostnike, odrasle, ženske med nosečnostjo ali po porodu in starejše.

Mnogokrat je ne prepoznamo in posamezniki ne poiščejo ustrezne pomoči, zato se ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja usmerjamo v prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije v vseh življenjskih obdobjih.

Simptomi in zdravljenje:

Depresija je bolezen, za katero sta značilni dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih običajno uživamo, ob tem pa je ovirano tudi naše vsakodnevno delovanje. S težavo poskrbimo za vsakodnevna opravila. Osebe z depresijo se običajno soočajo tudi z izgubo energije, spremembo teka in spanja, tesnobo, zmanjšano zmožnostjo koncentracije, neodločnostjo, nemirom, občutkom nevrednosti, krivdo, brezupom, mislimi na samopoškodovanje ali samomor.

Če opisano obdobje traja več kot dva tedna in če začnete razmišljati celo o samomoru, morate poiskati pomoč. Depresijo namreč lahko uspešno zdravimo. Zdravnik vam bo po svoji presoji predpisal zdravila in vas po potrebi napotil k specialistu. Duševni in telesni znaki bolezni so različni.

  • Duševni znaki: pobitost, nezanimanje, tesnoba in strah, čustvena otopelost, depresivno razmišljanje, motnje koncentracije in spomina.
  • Telesni znaki: motnje spanja, duševna in telesna počasnost, izguba teka, motnje v spolnosti in drugi telesni znaki (bolečine in tiščanje).

 

Rešite test:

Na tej povezavi lahko rešite Goldbergov test depresije, ki vam bo pomagal pri določanju simptomov te motnje.

Če menite, da potrebujete pomoč, je psihoterapija pri strokovno usposobljenih psihoterapevtih, najbolj razširjen način zdravljenja depresije. Deloma zato, ker ne vključujejo jemanja tablet in deloma zato, ker poudarjajo intuicijo. Vse oblike psihoterapij terjajo veliko časa, volje in moči. Če trpite za hudo depresijo, bodo morda najprej potrebna antidepresivna zdravila, ki bodo depresijo zmanjšala. Šele nato lahko začnete razmišljati o zdravljenju s pomočjo psiholoških sredstev.

Tudi sami lahko prispevate k ozdravitvi. Različni načini samopomoči pomagajo, predvsem če so del zdravljenja, za katerega ste se dogovorili s svojim zdravnikom ali strokovno usposobljenim psihoterapevtom.

Več o depresiji si lahko preberete: