Cepljenje proti gripi 2016/2017

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki lahko v kratkem času prizadene veliko število ljudi in pomembno vpliva na obolevnost in umrljivost. Širi se s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, predvsem v zaprtih prostorih.

Za gripo vsako leto zboli pribl. 10% prebivalcev. Pri mlajših in zdravih osebah poteka kot vročinsko obolenje z respiratorno simptomatiko, z bolečinami v mišicah, dražečim občutkom v žrelu in suhim kašljem.

Če ne pride do komplikacij običajno traja 7 dni. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših ljudeh, nosečnicah in dojenčkih pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko, pogostejši so zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in višja smrtnost.

Za preprečevanje širjenja gripe je pomembno upoštevati naslednja pravila:

  1. ostanemo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo
  2. temeljito in pogosto si umivamo roke, pri kihanju in kašljanju si roke pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo in kašljamo v rokav
  3. najučinkoviteje se pred gripo zaščitimo z vsakoletnim cepljenjem

Cepljenje je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti) in nosečnice. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

V sezoni 2016/17 bodo na voljo naslednja cepiva proti gripi:
• VAXIGRIP (intramuskularno cepivo) – za cepljenje odraslih in otrok, starih 36 mesecev ali več
• VAXIGRIP pediatric (intramuskularno cepivo) – za cepljenje otrok, starih od 6 do 35 mesecev

Več informacij o gripi najdete tudi na spletni strani NIJZ.

V naši ambulanti smo s cepljenjem proti gripi pričeli 07. 11. 2016. V kolikor ste zainteresirani za cepljenje vaših zaposlenih proti gripi, vas prosimo, da nam pošljete naročilnico in poimenski seznam kandidatov za cepljenje.

Cena cepljenja za eno osebo je 12 EUR.

Za dodatne informacije nas kontaktirajte preko spletnega obrazca, e-naslova ali nas pokličite na tel. številko: 0590 72 680.